Tromp Trump What’s in a name

Tromp Trump What’s in a name

[rt_reading_time]min

Mijn naam is Tromp, Patrick Tromp, aangenaam.

In de afgelopen tijd speelden de presidents verkiezingen van de Verenigde Staten. De kandidaat van de Republikeinen, ondertussen gekozen president, heet Donald Trump.
In de aanloop naar de verkiezingen vroeg ik me een paar keer af: what´s in a name, wat hebben Trump en Tromp met elkaar gemeen.

Natuurlijk, hij werkt in (Washington) DC, ik bij DC Benelux :-), hij geeft straks leiding aan de Verenigde Staten, ik aan verenigde muzikanten van allerlei nationaliteiten, hoewel, voornamelijk Afrikaans. De naam scheelt één letter maar wat is er nog meer?

Ik besloot eens in onze nationale historie te duiken. Kent u hem nog, de Nederlandse zeeheld, Admiraal Maarten Harperts zoon Tromp (1598 – 1653). Tromp, één van Nederlands meest beroemde zeehelden, was een natuurlijk leider. Deze charismatische vechtjas ijverde voor de leefomstandigheden van zijn bemanning en kreeg daarvoor als eerste de eretitel Bestevaer (beste vadertje) toebedeeld. Na hem mocht alleen Michiel Adriaansz. de Ruyter die titel nog dragen. Er is een indrukwekkende film van hem.

Maar wat maakte Tromp tot een held? Een kleine duik in de geschiedenis.

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was bij de geboorte van Tromp in 1598 in een langdurige oorlog met Spanje verwikkeld , dit wordt de Tachtigjarige Oorlog genoemd (1568-1648). Tja, als huidige monarchie was Nederland toen een republiek en verenigde een aantal landen met elkaar. Ziet u ook overeenkomsten met de USA?

Tromps hoogtepunt was de legendarische slag bij Duins (in het Engels: (the) Downs, in het Kanaal, ten westen van Dover)  waar hij afrekende met de tweede Spaanse Armada. Oorlog speelt een centrale rol in het leven van Maarten Tromp, de Republiek was gedurende zijn leven constant in oorlog, hetzij met de Spanjaarden, hetzij met de Engelsen.

Wat is er anders nu? Overal op deze planeet voeren mensen, staten en bedrijven oorlog met elkaar. In levende lijve en in cyberspace. Zit het ingebakken in het DNA van de mens, is het een soort natuurlijk gedrag? Vaak komt het voort uit competitie, uit macht over anderen willen in de naam van een geloof, geld of grootheidswaanzin. Op zijn best kun je je afvragen of al die ellende misschien ook bedoeld is om het beste uit de mens tevoorschijn te halen? Zoals donker en licht elkaar afwisselen?

Hoe dan ook: Uit brieven en biografieën is bekend dat Tromp landsbelang vóór eigen belang stelde en goed en aardig voor zijn mannen was. Hij werd niet voor niets ´Bestevaer´, dit betekent iets als: beste vader. Zijn bemanning had veel ontzag voor hem, maar zag hem tegelijkertijd als één van hen.

Toch moet je vriendelijkheid wat anders lezen dan met de opvatting van nu; Tromp was namelijk wel streng, maar rechtvaardig. Je kan niet het bevel  voeren over een oorlogsvloot als je iedereen tevreden wilt houden. Maar Tromp zorgde goed voor zijn bemanning, hij regelde dat bepaalde basisvoorzieningen altijd aanwezig waren. Hij kwam voor ze op bij de VOC (handelsmaatschappij) als ze weer eens geen salaris uitbetaald kregen. Het waren mannen die hun leven waagden voor hun land in benarde situaties op zee en daar had Maarten respect voor, daarom behandelde hij ze ook met respect. Zijn tegenstanders behandelde hij overigens ook met veel respect; hijzelf lokte geen geweld uit.

En respect, dat is voor mij erg belangrijk bij leiderschap. De presidentsverkiezingen van de USA waren wat mij betreft één grote arrogante en onbescheiden aaneenschakeling van onfatsoen, provocatie en respectloos gedrag van Trump, hoewel mevr. Hillary Clinton zich ook niet onbetuigd liet.

En daar houd mijn gelijkenis met Donald Trump dan ook subiet op. Ik houd er ook van om de trom te roeren, af en toe mensen te provoceren en zo een beetje reuring in de tent te brengen. Maar ik blijf respectvol naar een ander. Althans, ik doe mijn best maar zal ook best af en toe uitglijden maar niet uit boosaardige opzet. Daarbij discrimineer ik niet.

Ik werk veel met Afrikaanse muzikanten; dat zou voor Mr. Trump denk ik ook goed zijn. Gewoon eens met andere mensen van andere huidskleur en culturele achtergrond plezier maken, lekker trommelen zingen en dansen. Don´t be such a loser ;-); wordt eens losser.  Wat zou zijn persoonlijkheid en leiderschap er dan anders uitzien.

Ik hoop dan ook oprecht dat Trump de kwaliteiten van Maarten Tromp in zich (terug) vind en als leider van de Verenigde Staten, maar juist ook als wereldleider een Bestvaer wordt.

Mr. Trump, hierbij bied ik aan om met het DC naar DC te komen en dan spelen we samen UBUNTU, het ritme van respect, verdraagzaamheid en saamhorigheid  :-).

Maarten Harpertszoon Tromp (naar een schilderij van Jan Lievens)

´Het zal wel gaan´

Maarten Harpertszoon Tromp, die aan de Hoogmogende Heren in Amsterdam moest rapporteren en zijn brieven altijd beëindigde met de uitspraak:

“ ’t Sal allevel wel gaen”