
Donkere dagen… Winterblues
[rt_reading_time]min
Depressief? Drummen helpt.
In de zomer is er niets aan de hand, maar zodra de blaadjes aan de bomen beginnen te vallen laat het lichaam je soms in de steek. Moeheid, weinig energie, somberheid, een grote behoefte aan slapen, gewichtstoename door een toegenomen behoefte aan calorierijk voedsel, zijn enkele kenmerkende symptomen van een winterdepressie of winterdip.
In Scandinavië, waar het een groot deel van het jaar erg donker is, komt depressie door een tekort aan licht vrij veel voor (het SAD syndroom: seasonal affective disorder). Maar de moderne mens leeft in het algemeen een erg donker bestaan: donkere kantoorgebouwen en huiskamers, geen markten maar overdekte winkelcentra, vervoer in auto’s, bussen, treincoupés enz.
Oorzaak is duister
De oorzaken van een winterdepressie zijn nog niet geheel bekend. Wel is vastgesteld dat de hoeveelheid daglicht van invloed is op de ‘melatonine spiegel’. Melatonine is een hormoon dat ’s avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Melatonine zorgt dus voor een gezond dag- en nachtritme (biologische klok). In de winter, wanneer er weinig daglicht is, kan de concentratie melatonine overdag hoog zijn. Hierdoor zijn mensen met een winterdepressie ook overdag erg moe.
Behandelingen
En wat kun je er zoal aan doen?
Lichttherapie
Behalve zuurstof, water en voedsel heeft ons lichaam ook een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Dit licht moeten we via onze ogen binnenkrijgen (het is dus een andere kwestie dan de productie van vitamine D op de huid door blootstelling aan zonlicht). Je huisarts beveelt je dan ook vaak in eerste instantie lichttherapie met lampen aan. Lichttherapie heeft het beste effect wanneer je ’s ochtends een half uurtje voor de lamp zit. ’Via je ogen wordt er dan een ‘daglicht’-signaal aan je hersenen doorgegeven dat je melatoninespiegel laat dalen. Hierdoor wordt je bioritme weer hersteld en voel je je minder moe en somber. Je krijgt dan weer een normaal dag- en nachtritme. Los daarvan is het natuurlijk aan te bevelen om elke dag even buiten door te brengen.
Melatoninetabletten
Soms schrijft de arts je melatoninetabletten die er voor zorgt dat je eerder in slaapt valt.
Antidepressiva
Er zijn natuurlijk stoffen zoals het St- Janskruid maar ook chemische middelen die effect hebben op stofjes in je hersenen die invloed hebben op onze stemming (neuro-transmitters).
Dansen en drummen
Hoewel echt depressieve mensen het liefst de hele dag in bed blijven liggen met de gordijnen dicht, zouden ze zich veel fijner gaan voelen als ze elke dag flink de bloed- en zuurstofcirculatie zouden stimuleren door gerichte lichaamsbeweging. Dat stimuleert o.a. bepaalde neurotransmitters.
Lichaamsbeweging in combinatie met akoestische instrumenten zoals drums, xylofoon, bongo´s én andere mensen is nog beter tegen een depressie . Het uitgebreide onderstaand overzichtsartikel over hersenen en muziek geeft een voortreffelijk beeld van de huidige stand van zaken.
De verklaring kan zijn dat muziek er voor zorgt dat via de amygdala het ventrale tegmentale centrum wordt geactiveerd. Dit centrum maakt dopamine aan. Als deze stof in het pleziercentrum (nucleus accumbens) komt, ontstaan er plezierige gevoelens .
En laat dit nu nét de ingrediënten van een onze drumsessies zijn.
Plezier, humor, beweging en muziek!
Misschien zijn het ook de Afrikaanse roots van Drum Cafe.
Afrika waar het licht volop schijnt en SAD niet voorkomt.
Enkele kenmerken van een winterdepressie zijn:
- Een verschuiving van het dag-nachtritme, waarbij men steeds later op de dag zich “wakker” voelt
- (Extreme) vermoeidheid
- Veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt
- Een verstoord eetpatroon (over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten. Minder willen gaan eten is eerder een kenmerk van een niet seizoensgebonden depressie)
- Een meer dan normaal aanwezige somberheid
- Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn
- Minder behoefte aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld
- Prikkelbaar
- Huilirig
- Verward
- Lusteloos
Niet langer depri lopen drammen maar kom lekker dansen en drummen :-).
http://www.aalbers.nu/pdf/onderzoeksopzet%20kortdurende%20individuele%20actieve%20muziektherapie%20bij%20depressie%20-%20sonja%20aalbers.pdf
http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/140924-hersenen-muziek-en-gedrag.html