Comfort Zone

Comfort Zone

3 min

Doe het eens anders..

Krijg de hik

Ja, dat is er weer eentje.
Hij loopt de zaal in en ik zie het gelijk: geen zin. Het straalt er van af.

Ik snap het maar  al te goed. Hij is de hele dag al aan de bak. Vroeg uit de veren, in de file naar het congrescentrum, spreken met collega´s van andere landen. Hoofdbrekende issues, koeien bij de horens vatten, ideeën genereren en plannen maken, targets vaststellen. Best vermoeiend allemaal.
Ik herken het wel hoor. Neem nou gisteravond. Tot vroeg in de nacht doorgegaan met de opbouw van de zaal ten behoeve van de presentatie vanochtend. Nog even alles met de drummers doorgenomen, biertje erbij. En dan duurt het soms even vóór de goede zin er weer is. Maar komen doet-ie.

Comfort Zone
Maar het is niet alleen vermoeidheid die ik zag.
Bij menigeen in de zaal speelt ook zoiets als angst voor het onbekende.
Wat staat me te wachten hier.

Of misschien wel: wat wordt er verwacht van me?

Je vindt het spannend en nadert de grens van wat wel de ´comfort zone´ wordt genoemd. Je hebt vast wel eens gehoord dat het goed is om je comfort zone te verlaten, je grenzen op te zoeken, nieuwe horizonten verkennen enzovoort.
Vaak krijg je een plaatje als hieronder voorgeschoteld.

dc-czMaar wat is het eigenlijk? En waarom is het goed voor je om eruit te stappen? We duiken er eens wat dieper in. Wat zegt de wetenschap over comfort zone Veel wetenschappelijke uitleg heeft betrekking op het angst niveau.  Je comfortzone is elk soort gedrag dat je gestaag op een laag angstniveau houdt.  Denk aan iets wat die je hele tijd doet, zoals TV kijken, eten koken of heen en weer pendelen naar je werk.  Dagelijkse activiteiten die je gewend bent maken je niet bang of onrustig, zodat ze deel gaan uitmaken van je comfortzone. Veel mensen associëren ‘buiten je comfortzone treden’ als nieuwe dingen proberen. Maar in feite kan alles wat je onrustig, onplezierig of angstig maakt  worden beschouwd als zijnde buiten die zone.  Als woon-werkverkeer je angstig maakt omdat het verkeer slecht is of je niet graag in een trein zit vol met mensen zul je je niet comfortabel voelen in die situatie.

cz

Hoe kom je er uit ? Iets doen wat je nog nooit hebt gedaan, draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Eén van de voornaamste belemmering is onze angst voor wat andere mensen van ons denken.  Je wilt niet dat mensen je raar, onbeleefd, griezelig, onaangenaam of vervelend vinden, toch? Maar wacht eens – denk eens aan de meest charismatische inspirerende personen die je in je leven bent tegengekomen.  Tien tegen één dat het niet altijd de meest zachtmoedige aangename mensen waren.

Vaak zijn ze spontaan, enorme flapuits en charmant.  Misschien zeiden ze ongepaste dingen maakten enorme blunders maar je hield wel van ze.
Je mag zelf dus ook best minder dan perfect zijn. Dat maakt je een stuk interessanter.  Lach mét hen en lach vooral om jezelf.
Doe iets wat je normaal gesproken niet zou doen uit angst voor een malloot aangezien te worden. Dus ga lekker los op de drum, zing, lach en voel de bruisende energie die los komt….geniet!

dontknow
Alles komt goed.
Groeten van Patrick.
CEO Drum Cafe Benelux