Anti stress muziek

Anti stress muziek

3 min

Zelfs in de baarmoeder speelt ´muziek´ al een belangrijke rol. Het wordt gevormd door het regelmatige ritme van de hartslag van de moeder en het rustige stromen van het bloed door haar aderen. Muziektherapie is niet iets van de laatste tijd; al vele eeuwen geleden werd muziek gebruikt om onrustige zielen te kalmeren.

Onze relatie met muziek voert terug naar de Neanderthalers, die eenvoudige fluiten maakten. De oude Grieken hebben als eersten het verband gelegd tussen muziek en genezing. Ze meenden dat muziek een krachtige kunstvorm is, die in het diepste van de ziel kon binnendringen. Formeel werd muziektherapie voor het eerst toegepast bij gewonde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt het voor vele behandelingen gebruikt, van angst tot autisme. Ook in de alternatieve geneeskunde wordt dit veel toegepast.

Wereldwijd wordt muziek gebruikt om te genezen en in balans te komen. In Tibet gebruiken ze bellen, klokken en bekkens, op Bali gebruiken ze gongen en trommels. Muziek wordt wereldwijd toegepast om de energiestroom in evenwicht te brengen. In bijna elk land wordt er gezongen om het lichaam en geest door middel van de vibraties van geluid te helen.

Trommels: in West Afrika wordt er op het ritme van de trommels gedanst om het onregelmatige ritme te corrigeren dat de energie blokkeert.

Didgeridoo: de didgeridoo van de Aboriginals verandert ook de lichaamsenergie. Van het geluid van dit instrument kunnen luisteraars in een soort trance komen.

Hoe muziek stress wegneemt

Er wordt gedacht dat muziek alleen door de rechter hersenhelft verwerkt word, zodat het de linkerhelft onderdrukt, waar angst en ziekte zetelen. Men is ook van mening dat muziek de hersenen stimuleert om serotine en melatonine aan te maken. Zonder serotine voelen we ons vaak verzwakt en melatonine helpt bij het slapen.

Stressvermindering

Stress is een belangrijke factor bij ziektes en muziek speelt een grote rol bij het verminderen van stress. Biofeedback- onderzoekers hebben ontdekt dat 15 minuten drummen op hetzelfde ritme als de hartslag het stressniveau aanmerkelijk verkleint.

Pijnbestrijding

Deze positieve effecten worden nu op grote schaap toegepast bij stress gerelateerde klachten en pijnbestrijding, zoals bij bevallingen. Tevens worden ze gebruikt om de herstelperiode na een operatie te versnellen.

Muziek voor emotionele balans

Non-verbale muziek is een effectieve manier om gevoelens te uiten. Een ervaren muziektherapeut kan bij een sessie gebruikmaken van geluiden om onderdrukte gevoelens en emoties op te roepen. Muziek kan sterke emoties zoals verdriet en boosheid losmaken. In een emotioneel zware periode, kunt u uw ware gevoelens onderdrukken, omdat ze te vers zijn om mee om te gaan. Geschikte muziek kan deze vrijmaken, zodat u ze kunt verwerken.

Ritme voelen

Het ritme van de muziek heeft effect op uw lichaam en geest. Muziek met 80 tot 90 maatslagen per minuut verhoogt de spanning en laat boosheid vrij. Muziek met 40 tot 60 maatslagen per minuut laat juist verdriet vrij.

Muziek voor de geest

De oude Grieken geloofden dat muziek lichaam en geest in balans kon brengen. Ook tegenwoordig gaan alternatieve therapeuten ervan uit dat muziek de balans tussen lichaam en geest herstelt. Niets heeft meer invloed op de geest dan muziek. Omdat er een ontspannen sfeer mee gecreëerd kan worden, maak muziek een wezenlijk deel uit van bijvoorbeeld aromatherapie en massagebehandelingen, het grote aanbod van zogenaamde ‘chill-out’ -muziek bevestigd hoezeer iedereen tegenwoordig belang hecht aan rustgevende muziek. Het is in het stressvolle leven van de 21ste eeuw belangrijk uw emoties een plek te geven.

Het beluisteren of zingen van mantra’s

In het oosten worden mantra’s gebruikt voor genezing, bescherming en het mediteren. Mantra’s zijn zinnen die steeds herhaalt worden, waarin klanken zoals onder andere OHM, HUM veelvuldig voorkomen. Door klanken te zingen die de ziel raken maakt men geest en emoties kalm. Mantra’s stimuleren de zenuwcentra, waardoor heilzame veranderingen in het gehele lichaam worden teweeggebracht. Ze stimuleren, motiveren en verminderen stress en brengen je lichaam en geest tot rust.

Door het herhalen van mantra’s raak je gewend aan de klankformule, wordt je geest gericht op ontspanning en brengen je emotioneel, mentaal en spiritueel energieveld met je fysiek lichaam in evenwicht.